keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Peräseinäjoen keskustan kyläyhdistyksen perustamiseen liittyvä keskustelutilaisuus

Peräseinäjoella 14.1.2014

Yhteyshenkilönä Eija Niemistö (eija.niemisto@seinajoki.fi), kaupungin osakeskusten aktivointihankkeen projektipäällikkö.

Tilaisuudessa keskusteltiin avoimesti kyläyhdistyksen perustamiseen liittyvistä asioista. Tavoitteena on perustaa Peräseinäjoen keskustaan kyläyhdistys nyt tai tulevaisuudessa.

Tilaisuudessa esittäytyivät myös Ylistaron keskustan uuden kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet. Yhdistys on perustettu heinäkuussa 2013, jolloin kyläyhdistys lähti ajamaan kyläläisten asioita. Hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä. Nykyisin yhdistyksellä on jäseniä n. 50. Perustamisesta lähtien yhdistyksellä on ollut mahdollista hakea erilaisia avustuksia.
Ensitöikseen yhdistys järjesti kyselyn alueen asukkaille. 800 kyselylomaketta jaettiin hallituksen jäsenten voimin alueen kotitalouksiin. Palautus hoidettiin ennalta ilmoitettuihin osoitteisiin. Näin säästettiin postikulut. Vastauksia saatiin 80 kappaletta. Nuorille järjestetään erillinen kysely kevään aikana, jolloin myös nuorten mielipiteet saadaan huomioitua. Lisäksi tiedottamisessa ja kartoittamisessa voidaan hyödyntää nuorisotiloja ja Facebookia. Tuloksista ilmeni vahvasti positiivinen vastaanotto kyläyhdistystä kohtaan – yhdistystä on odotettu, sillä on kyläläisten tuki ja sen toiminnasta ollaan kiinnostuneita. Ihmiset ovat valmiita osallistumaan jonkin verran tai säännöllisesti yhdistyksen toimintaan esimerkiksi kökkätyönä.
Kyrönjoki oli yksi eniten esille nostettu kohde, mihin panostettiinkin toiminnassa heti alkuun positiivisen näkyvyyden aikaansaamiseksi. Kirkon ranta-alue perattiin hallituksen jäsenten voimin, mistä seurasi myös innostus yksityisten keskuudessa omien rantojen kunnostamista kohtaan. Raivatuista oksista suunnitellaan tehtävän keväällä pääsiäiskokko, minkä yhteyteen voitaisiin mahdollisesti järjestää myös makkaran- ja muuta myyntiä.
Yhdistys ei luonnollisestikaan voi itse vaikuttaa kaikkeen, mutta he voivat toimia yhteistyössä eri tahojen kanssa ja viedä asukkaiden toiveita myös tiedoksi eteenpäin esimerkiksi kaupungille, yrittäjille ja muille yhdistyksille. Suunnitelmissa on myös kunnan yleisen uimarannan kunnostaminen Anssi Luoman suunnitelmien perusteella. Projekti vaatii ulkopuolista rahoitusta. Toiveena on myös hyödyntää vanhaa herättäjäjuhlien Laululavaa. Rahoituksella on mahdollista pyörittää isompiakin hankkeita, joiden omavastuuosuus voidaan suurimmaksi osaksi korvata kökkätyöllä. Toiminta tuo hyvää näkyvyyttä myös keskustoille.
Yhdistys on lisäksi tuonut itseään esiin ja hankkinut varoja mm. soppatykkipäivällä, joulumyyjäisillä ja vuosittain vaihtuvan kirkonkylän vuosimukin sekä vanhoja kuvia esittävien postikorttien myynnin avulla. Jäsenmaksut ovat 5 € / henkilö, 10 € / perhe, ainaisjäsenmaksu 50 €.

Vimpelin kirkonkylän kyläyhdistys perustettu huhtikuussa 2013. Yhdistyksellä on 131 jäsentä. Kotisivu- ja Facebook-tiedottaminen on otettu osaksi yhdistyksen arkea. Vimpelissä on samat jäsenmaksut, kuin Ylistarossa. Jäseniä on kerätty mm. pudottamalla asukkaiden postilaatikoihin pankkisiirtolomakkeita. Tapahtumissa on oltu aktiivisesti mukana ja myyty arpoja sekä pyöritetty onnenpyörää. Yhdistys on myös järjestänyt siivoustalkoita sekä kukkienistutustempauksen, johon kukat on saatu lahjoituksina. Myös matonpesupaikan rakentaminen on suunnitelmissa. Tavoitteena on myös jäsenten muistaminen esimerkiksi järjestämällä jonkinlainen yhteisretki. Ideoinnin alla on myös keskustaan rakennettava leikkikenttä, mihin tullaan hakemaan hankerahaa. Kyläavustajatoiminta on myös koettu todella tärkeäksi (jotkut yhdistykset ottavat myös kuntien tehtäviä itselleen) – avustusta palkkaan saadaan TE-keskukselta, vain sivukulujen maksaminen jää yhdistykselle. Toimintaan työllistetään pitkäaikaistyötön, joka auttaa kodin askareissa. Palvelu on ollut hyvin suosittu etenkin vanhusten keskuudessa. Kyläyhdistyksen yhteistyökumppaneita ovat mm. Aisapari, Vimpelin kunta ja vimpeliläisiä yrityksiä, joilta yhdistys saa mm. arvontapalkintoja.

Peräseinäjoella lähdetään liikkeelle samankaltaisella, tiiviillä ja lyhyellä kyselyllä, millä selvitetään mm. yhdistyksen tarpeellisuus sekä kiinnostuneet henkilöt. Lisäksi käytetään tiedotukseen paikallislehteä, Peräseinäjoen blogia ja Facebookia. Kyselypohja saadaan malliksi Ylistaron keskustan kyläyhdistykseltä. Projektipäällikkö Niemistö muokkaa lomakkeen Peräseinäjoelle sopivaksi. Toiveena esimerkiksi vakiinnuttaa torille kesän ajaksi yksi toripäivä, mikä voisi olla myös Pokille hyvä tilaisuus saada lisää toimintaa. Myös yhteistyötä esimerkiksi kaupungin suuntaan Ylistaron ja Peräseinäjoen keskustojen kyläyhdistysten kesken voidaan suunnitella.
 
Kyläyhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet henkilöt voivat ottaa yhteyttä Eija Niemistöön (eija.niemisto@seinajoki.fi).

1 kommentti:

  1. JP-Kunnallissanomat: Asukasyhdistys keskustaajamaan?
    http://www.jp-kunnallissanomat.fi/jpkunnallissanomat/uutiset/9565.html

    VastaaPoista